Kinesiologi tejpning

Medicinsk tejpning (kinesiologi tejpning): mindre smärta och snabbare återhämtning

Olika elastiska tejpsorter har utvecklats som stöder musklerna i sin funktion utan att begränsa rörelsen. Genom att behandla påverkade muskler på detta sätt aktiveras den naturliga återhämtningsförmågan. Under utvecklingen av denna metod visade det sig snart att användningsområdet är mycket bredare än att bara behandla muskler.

Medicinsk tejpning tillämpas framgångsrikt på:
1. (efter) behandling av muskuloskeletalsskador såsom rygg- och axelbesvär
2. knä- och vadbesvär
3. att minska besvär på grund av vätskestockning som ödem och blåmärken
4. hållningskorrigering
5. behandling av problem orsakade av överbelastning (som musarm, tennis- eller golfarmbåge)
6. att bestrida (spänning) huvudvärk och nervsmärta genom att påverka nervsystemet
7. organets gynnsamma inflytande, såsom magen, vid magbesvär.


Det speciella elastiska tejpen appliceras som om det vore en ”andra hud”. Tejpen ger stöd och har den stora ytterligare fördelen att rörelsefriheten inte hindras. Leder och muskler förblir rörliga.

Det elastiska tejpen säkerställer att huden lyftes, varigenom volymen av det andra hudskiktet som innehåller kapillärerna ökas. Detta resulterar i bättre cirkulation, så att avfallsprodukter tas bort snabbare och näringsämnen levereras snabbare.
Dessutom minskar tejpens lyfteffekt omedelbart trycket på nerverna, så att smärtan minskar eller till och med försvinner.
Tejpen kan förbli på plats flera dagar i rad och är motståndskraftig mot vatten under dusch eller simning.
På detta sätt stimuleras kroppens naturliga läkningskapacitet kontinuerligt. Tejpen ger en unik ”24-timmars” -behandling.

Grunden för medicinsk tejpning låg i Japan och Korea på 1970-talet. Det är en ursprungligen asiatisk tejpingsmetod som inte bara har en stabiliserande effekt på lederna. Dessutom stimuleras och stöds muskelfunktion, blod och lymfcirkulation. Rörelse och muskelaktivitet är viktigt för att upprätthålla eller återställa hälsan. Om musklerna inte fungerar korrekt kan det orsaka en rad besvär och störningar.